Vraag & Antwoord 

Kan ik de growkit enkel gebruiken met koffiedrab?

De oesterzwam komt oorspronkelijk voor op zachte houtsoorten zoals bijvoorbeeld de berk. Het is dus -in theorie-mogelijk om andere media te gebruiken dan koffiedrab om oesterzwammen op te kweken. (Professionele kwekerijen doen dit op gepasteuriseerd stro)
Wij raden je toch aan om koffiedrab te gebruiken.
Koffiedrab wordt meestal beschouwd als afval en afgevoerd naar de composthoop of groene container. Fantastisch toch dat je iets kan kweken op je eigen afval?! Bovendien kost het je niets!
Daarnaast ‘vernietigen’ we andere schimmels en bacteriën tijdens het koffiezetten door er kokend water door te gieten. Dit geeft de oesterzwammenschimmel de ideale gelegenheid om al het drab te koloniseren en te verteren.
Wil je toch graag de experimentele toer op? Youtube staat vol met tuturials over ‘how to grow oyster mushrooms’
Succes!


Back to Index

Mijn oesterzwammen kleuren geel!

Snel oogsten is de boodschap! In dit stadia zal de tros niet meer groter worden. Plukken, gebruiken in de keuken en genieten van je eigen kweek!


Back to Index

Mijn oesterzwammen scheuren aan de randen!

Wanneer de ‘hoedjes’ van de oesterzwammen inscheuren, is dit een teken dat de omgeving te droog is. Oesterzwammen zijn paddenstoelen en die hebben het graag erg vochtig. Zet de growkit weg van de verwarming, kachel of andere hittebronnen en best in een vochtige omgeving. Eventueel enkele keren per dag bevochtigen met wat waternevel kan ook. Hoe vochtiger, hoe beter!


Back to Index

Hoe lang duurt het hele proces van lege growkit naar oesterzwammen?!

Van zodra je de growkit hebt ontvangen, kan je meteen aan de slag! De tijd die om de growkit te vullen is afhankelijk van de hoeveelheid koffiedrab je ter beschikking hebt. Meestal rekenen wij 1 tot 1,5 maand om de growkit volledig te vullen. Is hij helemaal vol? Dan duurt het ongeveer een weekje vooraleer de eerste oesterzwammen komen piepen.


Back to Index

Ik ga op vakantie. Wat met de growkit?

Geen paniek! Je kan de groei van het mycelium verminderen door de growkit in de koelkast te plaatsen. Vul hem dan wel even bij met voldoende vers drab.

Onderstaande richtlijnen zijn eerder nattevingerwerk, maar ze werken:

  • 1 week op vakantie: laagje van max. 2cm koffiedrab toevoegen en in de koelkast plaatsen
  • 2 weken op vakantie: laagje van max. 4cm koffiedrab toevoegen en in de koelkast plaatsen
  • 3 weken op vakantie: laagje van max. 6cm koffiedrab toevoegen en in de koelkast plaatsen
  • langer dan 3 weken op vakantie: oppas regelen die regelmatig eens in de koelkast wil kijken om de growkit op tijd en stond te voorzien van vers drab

Ben je terug uit vakantie, zet je zelf een lekker tasje koffie en haal de growkit uit de koelkast. Vul hem verder met vers koffiedrab.

Prettige vakantie!


Back to Index

Een bruine vloeistof in de growkit?!

De bruine vloeistof is een teken dat je growkit het erg goed doet! De vloeistof is enzym activiteit. Je moet je dus helemaal geen zorgen maken.


Back to Index

Oranje schimmel in de growkit?!


Wanneer je oranje schimmel in je growkit ziet, is dit helaas geen goed teken. De schimmel is afkomstig uit de omgeving en je kan er jammer genoeg niets aan doen! Het is een erg hardnekkige en vervelende schimmel die niet ten goede komt aan het broed. De oesterzwammen zullen helaas niet gaan groeien.
Wanneer de growkit geïnfecteerd is met de oranje schimmel, zit er maar één ding op: opnieuw beginnen. Maak de growkit leeg en was deze zorgvuldig uit. Kweek verder met een nieuw zakje broed, beschikbaar via onze webshop.


Back to Index

Wanneer voeg ik drab toe?


Op deze foto zie je hoe de schimmel begint met het verteren van het drab.
De zwamvlok begint dunne witte draden te vormen die na verloop van tijd het de hele inhoud doorlopen.
Wacht nog heel even met het toevoegen van vers koffiedrab.
De draden zijn nog erg dun en fragiel!Hier zien we dat de zwamvlok hard gegroeid is. Losse draden zijn bijna niet meer te zien en het geheel ziet er wat ‘pluizig’ uit. Ondanks dat er nog enkele plekjes koffiedrab zichtbaar zijn, is dit het moment om extra koffiedrab bij te voegen!


Back to Index

De juiste vochtigheid van het koffiedrab


Schimmels houden van vocht! Het is dan ook erg belangrijk voor de opbrengst en het voorkomen van de groei van andere ‘ongewenste’ schimmels dat je telkens gebruik maakt van koffiedrab met een juiste vochtigheid.

Elk koffie-apparaat produceert ander koffiedrab. Is het drab wat korrelig en licht bruin van kleur? Dan voeg je wat water toe totdat het de kleur krijgt van pure chocolade en brokjes vormt.


afbeelding: links: te droog / midden: perfect / rechts: te vochtig


Back to Index

Groene schimmel in de growkit?!

groene schimmel

Groene schimmel of ‘trichoderma’ is meestal een teken dat het koffiedrab te droog is. Zorg er dus steeds voor dat het koffiedrab de juiste vochtigheid heeft. Het moet de kleur hebben van pure chocolade en brokjes vormen. Is het eerder lichtbruin en korrelig, dan voeg je wat water toe.

Wat te doen als je groene schimmel hebt?
Schep deze met een lepel uit je growkit. Druppel wat water op de vrijgekomen plekjes en ga gewoon verder met vullen.
Blijkt de groene schimmel telkens weer opnieuw terug te komen en de overhand te nemen, dan start je de growkit op met nieuw broed.


Back to Index

Hoelang duurt het voor ik oesterzwammen kan oogsten?

Wanneer de growkit volledig gevuld is, duurt het ongeveer 2 à 3 weken voordat de eerste zwammen verschijnen. Je kan het groeiproces wat versnellen door de gevulde growkit voor 24 uur in de koelkast te zetten. Door de koude temperatuur geraakt de schimmel in paniek en gaat hopelijk sneller vruchten vormen. Zet hierna de growkit op een iets koelere plek (kouder dan kamertemperatuur) zoals een kelder of berging. Let wel dat de oesterzwammen houden van een beetje indirect zonlicht.


Back to Index

Hoeveel koffiedrab voeg ik toe?

Het is belangrijk om de growkit niet te snel te willen vullen. De schimmel heeft tijd nodig om zich door het koffiedrab heen ‘te eten’. Zorg er dus steeds voor dat je aanvult in laagjes van maximum 3cm dik!
De schimmel heeft zuurstof nodig. Bedek je hem met een te grote hoeveelheid koffiedrab, dan gaat de schimmel trager groeien of sterft hij zelfs af.


Back to Index

Hoe start ik de growkit op?

Music: « Jazzyfrenchy » from Bensound.com

Voor de opstart van de growkit gebruik je (ongeveer) evenveel vers koffiedrab als de hoeveelheid broed die in het zakje zit. Je kan het koffiedrab verzamelen gedurende maximum 2 dagen en afgesloten bewaren in een koele ruimte (koelkast, …) Meng het drab met het bijgevoegde broed en plaats meteen het deksel op je growkit.


Kijk dagelijks even of de inhoud al wit doorgroeid is. Is het meeste koffiedrab wit doorgroeid en ziet de schimmel er wit en donzig uit? Goed! Je kan de growkit nu bijvullen met extra koffiedrab.


Back to Index